By

Oslo: Návod na použitie

Dokument je priebežne aktualizovaný. Posledná úprava 5. September 2024.

Doprava

Integrovaná doprava

V Osle funguje integrovaná doprava. S rovnakým lístkom môžete jazdiť na električke, autobuse, metre a vlaku. Kúpa lístkov, odchody autobusov či plánovanie trasy sa rieši cez mobilnú aplikáciu Ruter.no.

Analogoví ľudia si môžu kúpiť papierový (bezkontaktný) lístok v kioskoch Narvesen, 7-Eleven, Deli De Luca a Mix. Prídete tak o lacnejšie jazdy a možnosť vložiť si kreditnú kartu do apky a lístky kupovať podľa potreby. Celé Oslo spadá pod zónu 1, čo je základný lístok. V Zóne 1 sú aj blízke ostrovy v Oslo fjorde, ako napríklad Lindøya, Hovedøya či Gressholmen, Nalodenie sa na lodnú MHD z Aker Brygge môže byť v lete pekný zážitok.

Pre cestovanie do väčších vzdialeností, napr. z/na letisko Gardermoen je potrebné dokúpiť si lístok priamo v Ruter aplikácii. Stačí zadať odkiaľ kam cestujete a aplikácia ponúkne dokúpenie chýbajúcich zón. Na letisko Gardermoen premávajú štátne vlaky spoločnosti Vy ale aj súkromný prepravca, Airport Express Flytoget. Flytoget premáva do Osla každých 10 minút, ale stojí cca dvojnásobok toho čo Vy. Väčšinou má o dosť menej cestujúcich. Oba vlaky zdieľajú tú istú trať a tak chodia rovnako rýchlo, Oslo hlavná stanica za ~29 minút.

Na letisko Torp, Sandefjord premáva autobus Torp Expressen. Cesta trvá cca. 1,5 hodiny. Autobusy premávajú k odletom a príletom, takže sa moc nečaká. Ak si lístok nekúpite vopred, môže byť problém nastúpiť.

Prenájom auta

V Osle fungujú všetky známe medzinárodné požičovne áut. Okrem toho sú tu rozšírené aplikácie na krátkodobý prenájom, ako je Getaround, Hyre, Bilkollektivet. Pre turistu sa oplatí Get Around, pre ľudí s príjmom v Nórsku aj ostatné dve. Hyre vyžaduje kredit check a teda príjem a daňové priznanie z Nórska. Je možnosť im zaslať výplatné pásky a proces tak urýchliť.

Kolobežky / bicykle

Zelené Ryde a červené Voi kolobežky sa dajú prenajať cez Ruter.no aplikáciu. Dostupné sú aj kolobežky a bicykle cez Bolt. Modré Oslo Bysykkel bicykle, ktoré sú po celom meste za dobrú cenu sú dostupné cez Ruter aplikáciu. V Ruter apke si treba kolobežky a bicykle aktivovať, aby sa zobrazovali.

Potraviny

Veľké reťazce otvorené Pondelok-Sobota:

  • Kiwi ($$)
  • Meny ($$$) – pulty s hotovým jedlom
  • Rema-1000 ($$$)
  • Coop Prix ($$$)

Diskonty otvorené celý týždeň. Zvyčajne trochu drahšie ako veľké reťazce:

  • Joker
  • Extra
  • Bunnpris

Pre ľudí s nórskou bankou sa oplatí zaregistrovať v vernostnom programe, napr. Trumf. Body sa dajú premeniť priamo na peniaze.

Turistika

Priamo v Osle sa dá vyžiť v prírode. Konečné zástavky metra poskytujú únik do prírody. Napríklad Metro 1, zastávka Frognerseteren má v blízkosti reštauráciu Frognerseteren.  Od chaty sa dá zísť pešo ku skokanskému mostíku Holmenkollen.

Zo zastávky Frognerseteren vedie tiež pekná lesná prechádzka – okruh – k horskej chate Tryvannstua.

K jazeru Lutvann vedie pól hodinová prechádzka od zastávky Trosterud metra č. 2.

Ku chate Mariholtet sa dá dostať prechádzkou z konečnej zastávky Ellingsrudåsen metra č. 2.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Newsletter it bezpečnosti

Prihlásiť sa na odber

* povinné

najnovšie príspevky